Transportsystemets omställning och finansiering (TOF)
Omställningen till ett fossilfritt transportsystem kräver omfattande investeringar i allt från infrastruktur till processer och teknik i alla former. Transportsystemet har alltid varit kapitalintensivt men omställningen kommer innebära investeringsbehov som vida överstiger vad systemet traditionellt hanterat.
Investeringsbehovet kommer påverka alla aktörer men kan skilja sig beroende på val av teknik, affärsmodeller men även hur snabbt omställningen genomförs. Sammantaget genererar detta ett enormt finansieringsbehov i transportsystemet som måste hanteras. Trots osäkra förutsättningar måste finansieringssystemet kunna hantera kostnader, risker och multi-dimensionella effekter och hur dessa fördelas mellan olika intressenter och vilket ansvar/roller olika aktörer har att bidra med denna finansiering.
Kunskap och analys kring finansiering från flera olika perspektiv är väsentligt för att säkerställa, underlätta och skynda på transportsystemets omställning till fossilfrihet. På grund av frågeställningarnas komplexitet, tvärvetenskapliga natur och projektets omfattning samlas inom ramen för detta projekt myndigheter, näringsliv och seniorforskning från flera discipliner i samverkan med doktorandresurser.
Projektets syfte var att analysera och förstå utmaningarna med att finansiera godstransportsystemets omställning och på så sätt identifiera möjligheter och hot som kan underlätta respektive hindra dess finansiering.
Resultat
Projektet har genererat flera viktiga resultat och slutsatser som bidrar till förståelsen och underlättandet av övergången till batterielektriska fordon (BEV) inom den svenska godstransportsektorn:
- Elpriser/laddkostnader - avgörande faktor för TCO: Ett av de mest betydande resultaten är att elpriserna har identifierats som den främsta faktorn som påverkar den totala ägandekostnaden (TCO) för BEV. Detta understryker vikten av effektiva laddstrategier för att säkerställa att BEV kan konkurrera med traditionella diesellastbilar.
- Betydelsen av laddstrategier: Projektet har visat att laddstrategier, särskilt nattladdning vid depåer med billigare el, kan ha en avgörande inverkan på TCO-paritet mellan BEV och diesellastbilar. Denna insikt är avgörande för åkerier och transportföretag som vill optimera sina kostnader och övergå till BEV.
- Finansieringsmodeller och grön finansiering: Studien har också visat att traditionella finansieringsmodeller kan vara otillräckliga för att stödja övergången till BEV, särskilt för mindre aktörer inom transportsektorn. Förslag på rabatterade räntor och anpassade finansieringslösningar för gröna drivlinor har identifierats som potentiellt effektiva verktyg för att underlätta övergången.
- Laddbeteenden och batteri: Genom numerisk modellering har projektet visat hur olika laddbeteenden påverkar batteriets degradering och därmed fordonets slutvärde. Dessa resultat ger praktiska insikter för fordonsägare om hur de kan optimera laddning för att minimera batteriförsämring och maximera restvärdet.
- Hinder för en cirkulär ekonomi: Projektet har identifierat och analyserat de barriärer som försvårar övergången till en cirkulär ekonomi för litiumjonbatterier. Genom att kartlägga dessa hinder och deras interaktioner har projektet bidragit till en djupare förståelse för hur dessa kan övervinnas, vilket är avgörande för att främja en hållbar batteriåtervinning och återanvändning.
- Ekonomiska utmaningar för små aktörer: En viktig slutsats är att många små aktörer inom transportsektorn står inför betydande ekonomiska hinder i övergången till BEV, inklusive begränsad tillgång till extern finansiering och höga kreditrisker. Projektet har visat att subventioner för inköpspriser och diskonterade räntor kan behöva kompletteras med andra stödåtgärder för att fullt ut driva omställningen.
Projektet har bidragit med omfattande insikter som kan användas för att stödja den svenska godstransportsektorns omställning till fossilfrihet. Genom att belysa de ekonomiska och tekniska utmaningarna samt föreslå konkreta strategier och finansieringsmodeller har projektet lagt en viktig grund
Läs mer om resultaten i slutrapporten nedan.
Projektpartners
Göteborgs universitet (koordinerande), Sagax, Scania, AB Volvo, Sdiptech AB, Wistrand, Meeting point finance, SEB, Zuora, KPMG, Care by Volvo, JLT, SKF, KPA Pension och DB Schenker.
Doktorandprojekt
2020.3.2.11
Kontakt
Projektledare
