Fossilfri Bygglogistik 2.0
Bygglogistik innefattar att på ett effektivt sätt planera och styra materialflöden från, på och till byggarbetsplatsen. Bygglogistik är omfattande, såväl kostnads-som miljömässigt.
Projektet är en fortsättning av det avslutade Triple F-projektet Fossilfri Bygglogistik. Slutsatserna från projektet Fossilfri Bygglogistik var att det saknas förutsättningar för att åstadkomma en fossilfri bygglogistik i stor skala idag. I projektet framgick det att det finns stora potentialer med en fossilfri bygglogistik både för enskilda aktörer och för att minska klimatavtrycket från byggsektorn.
Fossilfri Bygglogistik 2.0 har som syfte att genom ökad förståelse för drivkrafter, förutsättningar och hinder, bidra till att skapa en ökad efterfrågan på fossilfri bygglogistik hos såväl offentliga som privata aktörer.
Det huvudsakliga målet för Fossilfri Bygglogistik 2.0 var att synliggöra möjligheterna med olika logistikupplägg och tekniklösningar för de många aktörer som verkar på olika nivåer inom bygglogistiksystemet.
Resultat
Byggtransporter utgör en stor andel av de svenska godstransporterna. Att dessa blir fossilfria är därför centralt för att nå Sveriges klimatmål att år 2045 uppnå netto-nollutsläpp. Dock är bygglogistiksystemet ett komplext system att förändra på grund av de många involverade aktörerna och temporära natur. Därför har en viktig del i projektet varit att identifiera och förklara vilka mål som finns för systemet som helhet kopplat till fossilfrihet och hur de olika aktörerna var för sig och i samverkan kan bidra till dessa mål.
Projektet har med fin hjälp från industriprojektpartners identifierat ett antal goda exempel på hur bygglogistiken kan organiseras. Till exempel har projektet identifierat möjligheterna med modulariserade bygglogistiktjänster och hinder och möjligheter för en uppskalning av elektrifierade transporter i byggbranschen. Projektet har visat på behovet av kravställning på effektiv bygglogistik samt hur relationerna mellan aktörerna i detta hiearkiska system påverkar kravställningen och efterfrågan på fossilfria alternativ.
För att nå förändring är uppföljning centralt, då det visar på värdet men också nyttan av bygglogistiken för de många olika aktörerna i systemet. Men för att nå kunskapsuppbyggnad och förändring måste det finnas en långsiktighet i att nyttja nya bygglogistiktjänster och tekniker som håller i sig mellan projekt.
Fortsatt arbete innefattar; ökad kunskap om planering av elektrifierade transporter, masshantering och tunga transporters villkor för effektivitet.
Läs mer om resultaten i slutrapporten nedan.
Rapporter
Projektpartners
Linköpings universitet (koordinerande), VTI, Logistikia, Energifabriken, Renall, Almroths, SanktKors, Stångåstaden, Hyresbostäder, Peab, NCC, Ragn-Sells, PreZero, Lambertsson och Byggföretagen.
FOI-projekt
2021.4.2.4
Kontakt
