Hoppa till huvudinnehåll

Smarta Fossilfria Returer – SFR

Detta projekt syftade till att förstå hur vi kan öka transporteffektiviteten för returer inom e-handeln, förbättra lönsamheten kopplad till dem och samtidigt förbättra miljöprestandan och främja cirkulär ekonomi.

Returflöden har inom e-handeln länge accepterats och ansetts som ett nödvändigt ont. Returnivåerna idag gör att många handlare drabbas hårt ekonomiskt vilket har lett till att företag dels försöker begränsa mängden returer men även se över själva returprocessens effektivitet. En del i detta arbete är att digitalisera returprocessen och på så vis få en bättre flödes- och kostnadskontroll. Samtidigt så diskuteras det hur vi kan transformera dagens linjära ekonomi till cirkulär ekonomi/affärsmodeller där olika resurser exempelvis återbrukas, återanvänds eller delas. Det innebär att vi har två liknande returflöden där vi vill begränsa det ena, dagens returer, men samtidigt bygga system för att öka återflödet av det andra morgondagens cirkulära.

Illustration av en kartong och returpilar.

I det ena flödet så är det mest ett internt, företags, kostnads/lönsamhetsfokus medan i det andra så hamnar miljön, hållbarhet och omställningen i fokus. Detta projekt försöker förstå hur vi kan göra både och – det vill säga förbättra lönsamheten men inte på bekostnad av miljön.

Förstudien hade som mål att initialt bistå med mer kunskaper om de bakomliggande faktorerna och de huvudsakliga anledningarna till varför en handlare beslutar sig för att implementera ett digitalt returinformationssystem. Utifrån denna förståelse var målsättningen att beskriva, i form utav en roadmap, hur dessa lärdomar om implementeringen och dess effekter på den egna verksamheten kan användas för att ta nästa steg, nämligen bistå och accelerera dels en omställning till ett transporteffektivt samhälle genom att på ett smart sätt styra dagens returflöde, dels hitta vägen framåt för att skapa morgondagen smarta fossilfria returflöden i en cirkulär ekonomi. 

Resultat

Genom att studera en implementation av en digitaliserad returprocess tillsammans med tre involverade företag har projektet lyft fram och beskrivit betydande effektiviseringar, vilket lett till en 80% minskning av kostnader för fysisk hantering och en 50% snabbare återbetalning till kunder. Dessa resultat understryker hur digitalisering kan omvandla returhantering till en lönsam och hållbar process med resultatet färre och effektivare transporter vilket bidrar till ett mer transporteffektivt samhälle.

Den nya kunskapen från projektet visar att returer bör integreras i affärsmodellen som en central komponent snarare än som en kostnad. Nästa steg innebär att utforska cirkulära affärsmodeller, utöka fossilfria transportlösningar och förbättra personalisering i returhanteringen. Det finns också ett behov av att utvärdera policyer och regelverk för att möjliggöra en bredare övergång till smarta fossilfria returer.

Sammanfattningsvis har projektet visat att en smart, effektiv och fossilfri returhantering inte bara förbättrar lönsamheten utan också bidrar till en hållbar framtid.

Läs mer om resultaten i slutrapporten nedan.

Projektpartners
Lunds Tekniska Högskola (koordinerande), Stadium, Easycom Nordic AB, Acceltech

Förstudie
2022.5.2.8 

Kontakt

Klas Hjort
klas.hjort@plog.lth.se