Elektrifierad sjötransport av gods Norrland–Södertälje – ELINORR
Elektrifierad sjöfart kan bidra till minskade växthusgasutsläpp för inrikes godstransporter och ökad andel förnybar energi i transportsektorn. Dock finns utmaningar kopplade till elektrifierad sjöfart mellan Norrland och södra Sverige, såsom avstånd och is. Projektet har därför utrett möjligheterna för ett nytt transportkoncept som inkluderar sjötransport med en hög grad av elektrifiering längs Sveriges kust, med fokus på transport mellan Norrland och Svealand.
Elektrifiering av transporter är viktigt för omställning till mer hållbara transporter och satsas på av fordonstillverkare som Scania. Battericeller, tillverkade av Northvolt i Skellefteå, behöver transporteras till Södertälje för fordonstillverkning (även godsflöden i motsatt riktning finns) och hållbar transport eftersträvas. Baserat på sträckan, volymer och vikt är sjötransport av primärt intresse. Elektrifierad sjöfart skulle bidra till minskade växthusgasutsläpp för inrikes godstransporter och ökad andel förnybar energi i transportsektorn. Dock finns utmaningar kopplade till elektrifierad sjöfart mellan Norrland och södra Sverige, såsom avstånd och is.
Projektet utredde möjligheterna för ett transportkoncept som inkluderar sjötransport med en hög grad av elektrifiering längs Sveriges kust, med fokus på transport mellan Norrland och Svealand, men med möjlighet att skala upp till andra rutter och godsflöden.
I projektet analyserades behov (till exempel hastighet), teknik, designval och miljöpåverkan. Ett fartygskoncept togs fram tillsammans med teknikleverantörer i projektet. En hållbar och om möjligt batteridriven transportlösning ger värde till deltagande företag, men även i ett större perspektiv för utveckling av sjöfartens elektrifiering som i förlängningen är viktigt för grön och konkurrenskraftig sjöfart inom Sverige och Europa.
Medan många projekt med nya upplägg eller överflytt fastnar på att det saknas godsflöden, deltog i detta projekt Northvolt och Scania aktivt och transportoperatörer bidrog med affärsmässiga perspektiv. Även infrastruktur, risk och miljöeffekter undersöktes.
Resultat
Kostnadsberäkningar visar att ett nybyggt fartyg med hög grad av elektrifiering har stor potential att vara konkurrenskraftigt avseende årskostnad jämfört med alternativa landtransporter, under förutsättning att hastigheten hålls låg och kapacitetsutnyttjande högt. Anskaffningskostnaden för batterier är en stor kostnad. Att minska energiförbrukning och därmed hög verkningsgrad för skrov och framdrift är viktigt.
Ett skrovkoncept är framtaget, där arrangemanget med två axlar och ställbara propellrar ger hög verkningsgrad genom vattnet. Med en elmotor på var axel uppfylls krav på redundans. Fartyget rymmer 15 battericontainrar och kan normala isfria perioder operera med batteriframdrift. Isgång till fullo på batteri motiveras ej pga batterikostnaden. När installerad batterikapacitet inte räcker kompletterar generatoraggregat energibehovet.
Kommersiellt är fördelning av risker och kostnader essentiell. Aktiva val som ökar andrahandsvärdet är viktiga, såsom flexibilitet för att fartyget ska kunna gå på flera rutter.
Även infrastruktur behöver beaktas för elektrifierad sjöfart. Hamnar bör ha tillräcklig kapacitet för snabbladdning och kompatibla laddningssystem. För att minimera stilleståndstid för fartyget behöver laddning kunna ske under lastning och lossning.
Ta del av alla resultat och rekommendationer i slutrapporten nedan.
Projektpartners
RISE Maritime (koordinerande), Scania, Northvolt, Wallenius SOL, Wallenius Marine, AtoB@C, Berg Propulsion, Powertech, Södertälje Hamn
FOI-projekt
2022.5.2.10
Kontakt
