Hoppa till huvudinnehåll

Triple F:s innovationstävling visar på behovet av nära samarbete mellan nya och etablerade aktörer

tisdag, november 28, 2023

Fossil-Free Freight Challenge 2023 avgjordes i oktober och som segrare stod Katla Aero, med sitt bidrag för drönare som kan bana väg för ett nytt transportslag. Alla fyra finalister presenterade starka idéer med potential att göra skillnad för dagens logistikaktörer. Bidragen visade dessutom på det behov som finns av att få nya och etablerade aktörer inom sektorn att samverka, för att stärka företags konkurrenskraft.

Finalisterna i Fossil-Free Freight Challenge 2023 tillsammans med juryordförande Patrik Klintbom och Triple F:s ordförande Helene Hellmark Knutsson.

Transportbranschen är mitt uppe i en omställning och det satsas stora summor på att göra sektorn mer hållbar och nå såväl interna som globala klimatmål. Framstegen som görs på många håll är stora och det finns gott om goda exempel på lösningar som är både ekonomiskt och miljömässigt hållbara. Genom Triple F:s innovationstävling blev det tydligt att nya koncept från mindre aktörer kan göra en stor skillnad när stora aktörer i en traditionstyngd bransch håller på att ställa om. 

– Vi är oerhört glada för de bidrag som tog sig till final i Fossil-Free Freight Challenge 2023. Inte nog med att de presenterade idéer som har stor potential, utan de bidrog genom sina lösningar också till att sätta spotlight på hur viktigt det kan vara för mer traditionella aktörer inom sektorn att lyfta blicken och möta startups som kan ha helt nya perspektiv, säger Anna Kristiansson, projektledare för Fossil-Free Freight Challenge 2023. 

Att det fanns potential i finalisternas lösningar har bekräftats i flera led. Bland annat genom att de slussats vidare av flera experter från såväl forsknings- som näringslivssektorn. Men också genom att flera av dem knutit upp nya affärer eller gått vidare i andra initiativ – såväl i Sverige som i andra länder. Dessutom har diskussionerna längs vägen varit konstruktiva och visat på hur innovationskraften kan stärkas med nya idéer och inte minst samverkan mellan olika typer av aktörer. 

– Att öppna dörrar för startups och SME-företag är något vi kommer att fokusera ännu mer på. Att länka samman och stimulera samverkan mellan etablerade och nya aktörer kan göra en verklig skillnad för många företag som idag söker nya affärsmodeller, ökad effektivitet och förbättrad hållbarhetsprestanda. Vi kommer att återkomma med nya initiativ för detta och uppmuntrar till en fortsatt nyfikenhet på både våra finalister och andra spännande aktörer, avslutar Anna Kristiansson.

Tävlingsledningens reflektioner om finalisterna i Fossil-Free Freight Challenge 2023

Tructric 

Tructric är verkligen något på spåren med sin effektiviseringslösning inom intermodala transporter. De transformerar kombitrafiken med sin sömlösa omlastningslösning för semi-trailers på järnväg. Det är riktigt glädjande för det här området behöver innovationskraft! En effektiv process i gränssnittet mellan transportslag är helt avgörande för att vi ska klara av att nå ett fossilfritt godstransportsystem.

Katla Aero 

Drönare är en smart lösning för vissa delar i ett effektivt godstransportsystem, men för att lösningen skall bli skalbar behöver drönartransporten vara väl integrerad med resten av delarna i transportkedjan. Katla Aero adresserar behovet av en enhetlig och effektiv lösning på ett imponerade sätt genom konceptet "drönarnas lastpall - Theseus box". Här finns en enorm potential att komplettera och utveckla drönare som ett framstående transportmedel.

Forloop 

Forloop ingjuter hopp om att reducera CO2-utsläpp från godstransporter med sin innovativa SaaS-lösning, där AI effektiviserar och ökar fyllnadsgraden. Genom att integrera data över hela fraktkedjan skapar de möjligheter att optimera kapacitet och attrahera fler kunder. En smart lösning för ökad fyllnadsgrad inom godstransporter kommer att generera stort intresse på marknaden.

Skrym

Skrym presenterar en banbrytande lösning för att tackla det utmanande problemet med överflödig luft i skickade paket. Genom att använda befintliga datapunkter och molnlagrade algoritmer optimerar Skrym förpackningsmetoder för att minska luftöverskottet under transport. Här finns möjlighet till flertalet tillämpningar inom godstransportsystemet!