Hoppa till huvudinnehåll

Triple F öppnar ny utlysning

onsdag, april 5, 2023

Nu har Triple F öppnat en ny utlysning, som erbjuder finansiering för att forska om eller utveckla lösningar som kan bidra till arbetet för ett transporteffektivt och fossilfritt godstransportsystem. Fokus ligger denna gång på vätgasens potential, intermodalitet och omställning i kristider.

En illustration av ett hållbart godstransportsystem.

Hur kan vätgas bli ett alternativt drivmedel för godstransporter och utnyttjas för energilagring? Hur kan transporteffektiviteten öka genom att utveckla intermodala transportlösningar? Hur kan datadelning, affärsmodeller och policy utvecklas för att möjliggöra nya hållbara transportlösningar och hur resiliens och fossilfria lösningar gå hand i hand? Har du idéer för detta, eller har du andra lösningar som kan driva på utvecklingen av hållbara godstransporter så bör du inte missa Triple F:s utlysning! 

Genom Triple F:s nya utlysning erbjuds möjligheter för att utveckla och forska kring hållbara lösningar för godstransportsystemet. Projektförslagen kan utformas som förstudier, forsknings- och innovationsprojekt eller doktorandprojekt och totalt kan upp till tio projekt få finansiering. Centralt för projekten är att de ska adressera Triple F:s tre utmaningar:  

  • Ett mer transporteffektivt samhälle  
  • Överflyttning till energieffektiva och fossilfria fordon och farkoster  
  • Skifte till förnybara drivmedel  

Projekten ska också arbeta inom våra tre inriktningar teknik, policy och logistik. Fokus för projektförslagen kan skifta men de ska alla utgöra pusselbitar till systemperspektivet och gärna adressera tre områden som är särskilt intressanta för Triple F:s systemövergripande arbete.

– I denna utlysning är särskilt prioriterade frågor vätgasens roll i omställningen till fossilfria godstransporter, intermodala transportlösningar för optimerat utnyttjande av transportinfrastrukturen och omställningen till ett fossilfritt godstransportsystem i kristider. Dessa frågor behöver lyftas inom Triple F för att komplettera den nuvarande projektportföljen och bidra till systemperspektivet som programmet har, säger Sofia Löfstrand, programföreståndare för Triple F. 

De projekt som beviljas finansiering kommer att startas upp under början av 2024. 

Sista dag att skicka in projektförslag är 1 oktober 2023.