Hoppa till huvudinnehåll

Projektresultat visar på konkreta vägar framåt för fossilfri bygglogistik

fredag, november 15, 2024

Projektet Fossilfri Bygglogistik 2.0 avslutades nyligen och bland resultaten finns handfasta exempel på hur bygglogistik kan organiseras för att bli effektiv och fossilfri. Projektparterna har bland annat synat hur en elektrifiering kan genomföras och hur rätt kravställningar kan ge positiva effekter. 

Anna Fredriksson, Linköpings universitet, presenterar projektresultat från Fossilfri Bygglogistik 2.0 under Triple F:s höstkonferens 2024. Och en illustration för projektet.

Fossilfri Bygglogistik 2.0 har byggt vidare på både en förstudie och ett tidigare projekt, med det huvudsakliga målet att – genom ökad förståelse för drivkrafter, förutsättningar och hinder – synliggöra möjligheterna med olika logistikupplägg och tekniklösningar för de många aktörer som verkar på olika nivåer inom bygglogistiksystemet. Nu har slutrapporten publicerats och resultaten presenterats och lärdomarna inom projektserien har varit många.

Vad är det ni utforskat inom projektet?

– Hur vi kan öka efterfrågan på fossilfri bygglogistik och nå en punkt där bygglogistik är en naturlig frågeställning i alla projekt – stora som små. En viktig del i projektet har varit att identifiera och förklara vilka mål som finns för systemet som helhet kopplat till fossilfrihet och hur de olika aktörerna var för sig och i samverkan kan bidra till dessa mål, säger Anna Fredriksson från Linköpings universitet som varit projektledare. 

– Projektet har med fin hjälp från industriprojektpartners identifierat ett antal goda exempel på hur bygglogistiken kan organiseras.

Projektets tre viktigaste resultat

  • En beskrivning av hur man organiserar modulariserade bygglogistiktjänster och på så sätt når effektivitet har tagits fram
  • Hinder och möjligheter för en uppskalning av elektrifierade transporter i byggbranschen har utforskats och resultaten visar på vad som krävs för att det ska vara möjligt och effektivt
  • Ett tydliggörande av hur relationerna mellan aktörerna i det hiearkiska bygglogistiksystemet påverkar kravställningen och efterfrågan och vikten av att de som finns högt upp i hiearkin ställer krav – vilket ger en positiv spiral

Vad ser ni inom projektet som nästa steg kopplat till resultaten?

– Att vi kan arbeta för en ytterligare ökad kunskap om planering av elektrifierade transporter, masshantering och tunga transporters villkor för effektivitet samt ökad detaljkunskap om bygglogistiktjänster för förbättrad uppföljning.